Ενημέρωση για τη νέα Γρίπη Α / Η1Ν1      

  Οι λοιμωξιολόγοι υπογραμμίζουν πως η νέα γρίπη δεν είναι τόσο επικίνδυνη, με τις σοβαρές επιπλοκές να είναι σπάνιες και να εμφανίζονται κυρίως σε άτομα υψηλού κινδύνου.                            

Μεταδίδεται κυρίως με τα σταγονίδια και έχει ως κύρια χαρακτηριστικά την ταχεία εξάπλωση αλλά και τη σχετικά ήπια συμπτωματολογία. Όπως κάθε ιογενής λοίμωξη, ποικίλει στον τρόπο εκδήλωσης: ένα άτομο που θα νοσήσει, μπορεί να έχει από ελάχιστα μέχρι θορυβώδη συμπτώματα.

Τα συνηθέστερα είναι:

· υψηλός πυρετός
· κακουχία
· έντονη καταρροή
· κεφαλαλγία
· βήχας
· μερικές φορές συμπτώματα από το γαστρεντερικό (εμετοί και διάρροιες).

Εάν τα συμπτώματα είναι ελαφρά και αυτοπεριοριζόμενα, αρκεί η ανάπαυση, η λήψη αντιπυρετικών ανά 6-8 ώρες και η επαρκής πρόσληψη υγρών. Για την προστασία των ατόμων του περιβάλλοντος, επιβάλλεται η αποφυγή στενής επαφής με τον πάσχοντα, η χρήση απλής μάσκας και η σχολαστική καθαριότητα των επιφανειών που μολύνει ο ασθενής.

Ο ασθενής πρέπει να λαμβάνει προφυλάξεις και να παραμένει στο σπίτι του

· είτε 7 ημέρες από την έναρξη των συμπτωμάτων

· είτε έως και μία ημέρα αφού αυτά υποχωρήσουν,

όποιο από τα δύο προαναφερόμενα χρονικά διαστήματα διαρκεί περισσότερο.

Η πρόληψη περιλαμβάνει την αποφυγή επαφής με ασθενείς και τη συχνή καθαριότητα των χεριών (καλό πλύσιμο με σαπούνι ή χρήση αντισηπτικών, συμπεριλαμβανομένων και των μεσοδακτύλιων πτυχών). Άλλο απλό μα αποτελεσματικό μέτρο είναι η αποφυγή επαφής των χεριών με τη μύτη, το στόμα ή τα μάτια, μια και τα σημεία αυτά του σώματός μας αποτελούν «πύλες εισόδου» του ιού. Εάν κάποιος έλθει σε επαφή με κρούσμα, μπορεί να εκδηλώσει συμπτώματα έως και μία εβδομάδα μετά.

 

                                                          

                                                  Επιστροφή στην Αρχική Σελίδα